The Queen’s Gambit Review – Όχι απλά μία σειρά με σκάκι

Πέτα μου Beth τα μαλλιά σου να ανέβω στον Πύργο σου… Να κάνω ένα Check Mate!

Βαριόμουν! Έψαχνα, έψαχνα, έψαχνα… Είχα σκοπό να ξεκινήσω ξανά το Chernobyl και ξαφνικά ένα τσουνάμι φήμες και θετικές κριτικές για μια σειρά με όνομα The Queen’s Gambit με χτύπησε και λέω ώπα.

Γιατί όλοι αυτοί οι σαρδανάπαλοι που δεν έχουν κανένα κοινό μεταξύ τους γουστάρουν μια σειρά με σκάκι; Άντε να δω trailer είπα! Βλέπω το τιτανομέγιστο τρελό διαφορετικό μωράκι από το Split που ακούει στο όνομα Anya Taylor Joy.

The Queen’s Gambit

Ωπα λέω, εδώ είμαστε! Θα το δω ακόμα και αν είναι μια σειρά που είναι τηλεμάρκετινγκ με κατσαρολικά αν έχει αυτήν την πρωταγωνίστρια!

Βάζω το πρώτο επεισόδιο. Στα πρώτα 10 λεπτά αναρωτιέμαι, γιατί τόση μαυρίλα κύριε σκηνοθέτα; Προχωράω το επεισόδιο και φτάνω στο τέλος του επεισοδίου. Το ηχητικό μήνυμα που παίζει το Netflix στο τέλος με βρίσκει να κρέμομαι σαν σωστός απόγονος των πιθήκων στο πατάρι ψάχνοντας την σκακιέρα μου…

Δεν την βρήκα προφανώς, αλλά σίγουρα βρήκα μια πολύ καλή μικρή σειρά που θα μου κρατήσει συντροφιά.

The Queen’s Gambit

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η σειρά περιστρέφεται γύρω από την Elizabeth Harmon. Ένα κοριτσάκι που από τα 8 του μπαίνει στο τρυπάκι του πιο δύσκολου, για εκείνη την εποχή παιχνιδιού (τώρα είναι το NIOH στο PlayStation 4; Ρωτήστε τον μοχλό που έσπασα να σας πει).

Το κορίτσι αυτό λοιπόν, ζει σε ορφανοτροφείο στα 60’s και βαριέται άπειρα την ζωή του. Προσπαθεί να βρει κάτι που να δώσει νόημα στην ύπαρξη της έως που μια μέρα η δασκάλα της στέλνει την μικρή Beth στο υπόγειο να καθαρίσει τα σφουγγάρια του πίνακα.

Εκεί λοιπόν παίρνει μάτι έναν ηλικιωμένο να παίζει κάτι (όχι αυτό που μόλις σκέφτηκες) το οποίο της κεντρίζει την περιέργεια. Ρωτάει λοιπόν τον ηλικιωμένο και μετά από πολύ πίεση γιατί το έπαιζε, της απαντάει και γυρνάει η Beth και του λέει “μιλάς με γρίφους γέροντα“.

Κάπου εκεί ξεκινάει λοιπόν να της μαθαίνει σιγά σιγά σκάκι και κάπου εδώ εγώ θα το κλείσω γιατί θα φτύσω με ρίμες ΣΠΟΙΛΕΡΣ.

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ QUEEN’S GAMBIT

Η σειρά για μένα προσωπικά πιστεύω ότι είναι από τις καλύτερες σειρές που έχει βγάλει τελευταία το Netflix. Δεν αναλώνεται με λάθη όπως να κάτσει να σου διδάξει σκάκι ώστε να πάθεις τριπλό εγκεφαλικό και ένα ανεύρυσμα, ούτε κάθεται να στο παίξει ότι κάνει κάτι οσκαρικό με φανφάρες εντυπωσιασμού.

Δίνει ποιότητα, σωστή ποσότητα επεισοδίων χωρίς να κάνει κοιλιά πουθενά. Αλλά αυτό που μου έκανε πολύ καλή εντύπωση είναι το μήνυμα που πέρασε χωρίς να πατήσει τα όρια του μοντέρνου φεμινισμού.

Έδωσε να καταλάβεις ότι σε οτιδήποτε σε αυτόν τον πλανήτη όσο δύσκολο και αν είναι μπορεί να τα καταφέρεις, δίχως να περιορίζει το είναι σου καμία ηλικία, χρώμα, φύλο ή κοινωνική τάξη.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εν κατακλείδι, το Queen’s Gambit δεν είναι απλά μία σειρά με σκάκι. Δεν είναι μια σειρά που σκοπό έχει να σου μάθει σκάκι. Είναι μια σειρά μετρημένη όπου χωρίς θριάμβους και φανφαρονισμούς θέλει να σου περάσει ένα μήνυμα.

Την εκτίμησα περισσότερο όταν τελείωσα το τελευταίο επεισόδιο και είπα ορίστε έτσι περνάς μηνύματα, χωρίς 10 λεπτό βαρύγδουπο μονόλογο.

ΕΥΓΕ NETFLIX!

Άντε μακάρι κόψιμο και του La Casa να γίνεις καλύτερο! 

Kran Test: PASSED

Βαθμολογία 8/10

Βρείτε την σειρά στο IMDb

Spread the love

6 thoughts on “The Queen’s Gambit Review – Όχι απλά μία σειρά με σκάκι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *