The Alienist Series Review

Πάντα το ακροατήριο είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το μυστήριο και τι δε την περίοδο του 19ου. Και λογικό, καθώς αρκετοί μεγάλωσαν με τα κατορθώματα του Σέρλοκ Χολμς. Όμως τελικά τι είναι αυτό που μας εντρυφεί με αυτό το είδος; Μία τέτοια σειρά σαν το The Alienist μας το υπενθύμισε για τα καλά.

Κάπου στο 1994 βγαίνει στην αγορά μια νουβέλα από τον Caleb Carr με το όνομα The Alienist. Σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρνει να ξεχωρίσει αμέσως γιατί κάνει κάτι πολύ απλό και συνάμα τολμηρό.

The Alienist

Έρχεται και σου εξηγεί πως προκύπτει η αυθεντία της τέχνης του μυστηρίου. Φυσικά δεν ήταν πρωτοπόρος, καθώς πατέρας του είδους ήταν(και θα είναι) ο Arthur Conan Doyle. Παρόλα αυτά, πάρα πολύ αξιόλογος συγγραφέας όπως και το έργο του.

Έτσι την μεταφορά του πρώτου βιβλίου αναλαμβάνει το κανάλι TNT, όπου το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε 21 Ιανουαρίου του 2018. Δύο και κάτι χρόνια αργότερα κυκλοφορεί η 2η σεζόν που βασίζεται στην συνέχεια του πρώτου βιβλίου, το The Angel of Darkness. Φυσικά μετά το show προβλήθηκε στο Netflix, ώστε να γίνει πιο ευρέως γνωστό.

The Alienist

Υπόθεση

Η ιστορία ακολουθεί έναν ψυχίατρο, ένα σκιτσογράφο του τότε Τύπου και μια φιλόδοξη ντεντέκτιβ να προσπαθούν να λύσουν μια σειρά από μυστήρια που ταλάνιζαν την τότε εποχή. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τον Daniel Buhl σαν ψυχίατρο, τον Luke Evans σαν μέρος του τύπου και τη νεαρή Dakota Fanning ως επιθεωρήτρια.

Κατευθείαν από το πρώτο επεισόδιο καταλαβαίνουμε τι παίζει. Ένα πτώμα και οι 3 τους από πάνω του να ξεκινούν να σκαρφίζονται τι έγινε. Έτσι από το πρώτο 5λεπτο της σειράς, καταφέρνουν να περάσουν στον θεατή την εικόνα μιας ομάδας με αλληλένδετους δεσμούς.

The Alienist

Δεν θέλουμε να σας περιγράψουμε τι γίνεται καθώς θέλουμε να αντιληφθείτε μόνοι σας την συνέχεια. Απλώς θα πούμε ότι δεν είναι μία υπόθεση που δεν έχετε ξαναδεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει τις εκπλήξεις και τις στιγμές του.


Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον και αξίζει την προσοχή σας είναι το εξής στοιχείο.

Παρόλο που έχουμε τέλη μεσαίωνα, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την επίλυση των εγκληματών (ψυχολογικά προφίλ ,σκιαγραφήματα κλπ.) έγιναν μόλις αποδεκτά στα τέλη του 1980 από την CIA και το FBI. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν οι δημιουργοί να προσδώσουν ένα αίσθημα “μοντερνοποίησης” και τεχνολογικής αύρας που εξυπηρετεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό την κύρια πλοκή.

The Alienist

Όσον αφορά τις ερμηνείες των τριών ηθοποιών θα λέγαμε ότι εξυπηρετούν τον σκοπό τους χωρίς βέβαια να διεκδικούν δάφνες καλύτερης ερμηνείας σε σειρά μυστηρίου. Είναι όσο όσο ώστε να εξυπηρετηθεί το σενάριο.

Επίλογος

Σαν σειρά θα λέγαμε ότι είναι αρκετά κατανοητή και σε ωθεί να παρακολουθήσεις το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Είναι σαν να βλέπουμε πολλά τωρινά στοιχεία αντιμετώπισης εγκλημάτων σε μία μεσαιωνική εποχή.

Σε αυτό βοηθάει η πολύ καλή ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης του 19ου αιώνα, η πολύ καλή φωτογραφία και το αίσθημα της μουντάδας και σαπίλας εκείνων των “σκοτεινών” χρόνων.

The Alienist

Με τις δύο σεζόν να είναι ήδη διαθέσιμες στο ελληνικό Netflix(δεν γνωρίζουμε αν βγει τρίτη) ανήκει στην κατηγορία των MUST σειρών, ειδικότερα αν είστε φαν του είδους.

Και προφανώς τώρα που έχουμε καραντίνα και είναι χειμώνας!

Βαθμολογία 7/10

Βρείτε την σειρά στο IMDb

Spread the love

One thought on “The Alienist Series Review

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *