Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντάει για τις ταινίες στο κινητό

Είναι από τους ελάχιστους που έχει στηρίξει διαβόητα την μεγάλη οθόνη απέναντι στο δίλημμα «αίθουσα ή streaming» Μάλιστα ο Κρίστοφερ Νόλαν έδωσε κατατοπιστική απάντηση για ταινίες που πολύς κόσμος επιλέγει να τις παρακολουθεί στο κινητό.

Επιπλέον, είναι ο μοναδικός(;) σκηνοθέτης που εν έτη 2020, δεν έχει στην κατοχή του smartphone.

Για να καταλάβετε πόσο υπέρ του σινεμά είναι, επέμενε να κυκλοφορήσει το “Tenet” τον Αύγουστο ενώ ήξερε ότι θα χάσει χρήματα καθώς ήθελε να δώσει ανάσα στο παγκόσμιο σινεμά. Και φυσικά η ταινία δεν έβγαλε όσα ήλπιζε, πόσο μάλλον όσα ήθελε η Warner bros.

Τώρα, σύμφωνα με το βιβλίο «The Nolan Variations» του Τομ Σόουν υπάρχει σαφέστατη αναφορά στις νέες τεχνολογίες και συνήθειες θέασης από τους θεατές. Και μαντέψτε. Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν είναι αντίθετος με την μικρή οθόνη.

Όσα ανέφερε ο Κρίστοφερ Νόλαν

«Αν έχω πρόβλημα με τους θεατές που βλέπουν τη “Δουνκέρκη” στο τηλέφωνό τους ή δεν ξέρω που; Οχι, δεν έχω. Ο λόγος όμως που δεν έχω πρόβλημα με αυτό είναι γιατί, πριν φτάσει στο κινητό τους, η ταινία έπαιξε στις αίθουσες. Αυτή ήταν η πρώτη της διανομή, εκεί την είδε ο κόσμος. Αν μεττέπειτα η εμπειρία ανοίξει και φτάσει στο σπίτι σου, στο iPad σου, κουβαλάς τη γνώση ότι αυτή είναι μία κινηματογραφική ταινία, μία κινηματογραφική εμπειρία, που έκανε τον κύκλο της κι έφτασε εκεί. Αυτό είναι ένα εντελώς άλλο πλαίσιο από το να γνωρίζεις ότι φτιάχνουμε ταινίες για straight VOD…»

Επομένως, ο σκηνοθέτης δεν είναι αντίθετος με την θέαση στην μικρή οθόνη, αρκεί πρώτα να έχει βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε:

«Όλοι ξέρουμε ότι μπορούμε να δούμε ταινίες με χιλιάδες τρόπους. Όμως, η πραγματική μας ζωή είναι σ’ έναν αναλογικό κόσμο. Χρειαζόμαστε πισινούς σε καθίσματα. Χρειαζόμαστε τους θεατές να μπουν στην κινηματογραφική αίθουσα και να έχουν την εμπειρία μιας ταινίας…»

Ελπίζουμε όταν λήξει αυτή η κατάσταση με τον Covid-19, εκτός από πολλά, η έννοια του σινεμά όπως την γνωρίζουμε να παραμείνει αναλλοίωτη.

Θυμηθείτε το αφιέρωμά μας για την τελευταία ταινία του Νόλαν μέσα από τον player που ακολουθεί:

Spread the love

One thought on “Ο Κρίστοφερ Νόλαν απαντάει για τις ταινίες στο κινητό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *